IEDERE DAG HEB JIJ DE VRIJHEID OM NIEUWE KEUZES TE MAKEN DIE JOUW LEVEN MOOIER MAKEN

Ik heb jarenlang gedacht dat ik geen keus had, sterker nog ik dacht dit is wat het is, zo is het leven, deal er maar mee. Ik moest niet zo zeuren, ik zit nu gewoon in een drukke periode van mijn leven.

Als ik er nu zo aan terugdenk was ik enorm streng voor mezelf. In die periode waren onze vier kinderen nog klein. Ik werkte in de horeca, deed het meeste in het huishouden, regelde alle verjaardagen, uitjes, vakanties etc. Ik vond het erg belangrijk dat het altijd allemaal schoon en netjes was in huis, en daarbij stond ik altijd voor andere klaar. Al met al wilde ik altijd overal de controle over hebben, iets uit handen geven was er niet bij. Het had ook geen zin hoor, als ik toch iets vroeg  aan een ander deed diegene het in mijn ogen niet zoals ik dat graag  wilde en deed ik het alsnog zelf of bemoeide ik me ermee.

Dit zal voor vele herkenbaar zijn. Je bent jezelf er niet bewust van maar dit vraagt zo ontzettend veel van je lijf, dat houd je geen jaren vol.

Toen kwam ik op het punt dat mijn lijf in staking ging en ik letterlijk niet meer op mijn benen kon staan. Wat had ik mezelf aangedaan? Waarom overkwam mij dit? Ik doe toch niks verkeerd? ik zorg toch goed voor iedereen? Allemaal vragen die door mijn hoofd spookten.

Het is een mooie eigenschap wanneer je een zorgend type bent en er graag voor anderen wilt zijn, maar tegelijkertijd is het ook je valkuil.

Wanneer je jezelf wegcijfert en geen hulp vraagt, geen dingen uit handen wilt geven, geen leuke dingen meer onderneemt en tijd voor jezelf vrijmaakt, dan komt er een moment dat je jezelf voorbij loopt met alle gevolgen van dien. Ik heb er zelf een dure prijs voor betaald, een zware depressie was het gevolg.

Nu elf jaar later naar een lange reis te hebben gemaakt met vallen en opstaan heb ik mezelf weer teruggevonden. Ik ben ik niet alleen  ervaringsdeskundige maar ook gediplomeerd lifecoach en ik ben dan ook enorm trots op mijn eigen praktijk.

#zelfliefde #stress #onrust #angst #paniek #jemoetniks  #zelfzorg #vrijleven #gelukkigzijn #liefzijnvoorjezelf #jezelfgunnen #doen #keuzesmaken #voorjezelfkiezen