Je leeft niet om te werken, maar je werkt om te leven

Dit is dan weer zo'n zin waar ik zelf regelmatig bij stil heb gestaan. Dit was in de periode dat ik zoekende was naar wat ik nou eigenlijk wilde. Doordat ik de zin meerdere malen gelezen had en het goed in mezelf had opgenomen kwam ik erachter hoe krachtig deze zin was. Het zette mij echt aan het denken.

INZICHT
Ik kwam er zelf achter dat het woordje NEE niet in mijn woordenboek voorkwam. Wanneer mijn baas belde omdat ze te weinig personeel hadden of dat er iemand had afgemeld of niet was komen opdagen zei ik: Geen probleem hoor ik kom wel. Ik had altijd een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Het idee dat het mijn eigen zaak was. Ik moest dat probleem van mezelf oplossen. Ze hadden mij nodig, ze konden niet zonder mij. Allemaal gedachtes waarvan ik DACHT dat het de werkelijkheid was.
( Het woord dacht zegt het al, het is een gedachte die jij zelf hebt bedacht.) Nu weet ik wel beter. Uiteindelijk zijn we allemaal maar een nummer en ook zonder mij worden de problemen opgelost. En zo niet dan is het niet mijn probleem, want het is niet mijn zaak. Met dat inzicht heb ik veel meer vrijheid en rust voor mezelf gecreëerd.

OPKOMEN VOOR JEZELF
Het woord NEE staat inmiddels al een aantal jaren in mijn woordenboek en ik kan wel zeggen vrij bovenaan. De eerste paar keer dat ik hardop nee zei ging nog met een kloppend hart. Maar oefening baart kunst en nu heb ik er niks meer van als ik NEE zeg tegen iets. Het geeft me juist het gevoel dat ik goed voor mezelf zorg en alleen nog de dingen doe die ik leuk vind. Zo houdt je de regie in eigen hand en blijf je dicht bij jezelf.

BEWUST
Wat ik mee wil geven is lees de zin: We leven niet om te werken, maar we werken om te leven ook een paar keer. Wat ik namelijk al mijn hele leven om mij heen zie gebeuren is dat veel mensen denken: Ik ga veel werken, veel geld verdienen, zodat ik LATER genoeg geld heb om te genieten. Maar waar we ons niet bewust van zijn is dat je het grootste gedeelte van je leven veel dingen mist. Denk bijvoorbeeld aan dat wanneer je veel van huis bent voor je werk, je je vrouw en kinderen daardoor weinig ziet en dus een hoop mooie momenten uit hun leven mist. Of dat je in de weekenden ook nog thuis aan het werk bent of nergens zin in hebt omdat je moe bent van de hele week hard werken. We doen dit met alle goede bedoelingen maar wie zegt dat jij LATER kunt gaan genieten van al dat geld. Dit is misschien een radicale boodschap maar het zou zo maar kunnen dat je vandaag een hartstilstand krijgt. Het is mogelijk dat het gebeurt. Wat ik hiermee duidelijk wil maken is dat je geen enkele garantie hebt in het leven. Geniet van de mensen om je heen die je dierbaar zijn.
Niet LATER maar NU 💕

Www.metimenancy.nl